tisdag 9 februari 2010

Elektromagnetiska vågor

Historisk utveckling:

  • 1820 - HC Ørsted upptäcker att elektrisk ström påverkar kompassnål
  • 1831 - Faraday upptäcker magnetisk induktion
  • 1864 - JC Maxwell räknar ut att c=1/√(ɛμ) och han får 3,1.108 m/s.

Hastigheten för dessa vågor som var lösningar till Maxwells ekvationer sammanföll alltså med ljusets hastighet. Maxwell var den första som förstod vad ljus var.

Ljusets hastighet är alltså given av naturlagar. Hewitts resonemang i kapitel 26 utifrån energins bevarande visar väl varför hastigheten inte kan vara större eller mindre i ett medium. Men hans resonemang övertyger inte om det märkliga med ljusets hastighet i vakuum, att denna hastighet är absolut och densamma för olika observatörer som rör sig i förhållande till varandra. Det går emot vår intuition. Det var Einstein som insåg att tid är relativ, och att "samtidig" inte är något väldefinierat begrepp när olika iakttagare är i rörelse relativt till varandra.

Det är inte helt uppenbart hur man ska tolka bilder som den här. Figuren ser nästan ut som en transversell våg på ett snöre, och matematiken är nästan densamma, men likheterna kan vara lite bedrägliga. För elektriska vågor har sinuskurvan ingen motsvarig form i verkligheten. Sinuskurvan visar bara hur vektorfältens riktningar varierar i rummet, längs en linje.

Det är viktigt att veta att vektorfältet fyller hela rummet. Jag försökte rita det på tavlan, i tvådimensioner och vid en punkt i tid. Här kommer en animering:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar